Del

En huslejenedsættelse lyder formentlig rigtig godt i de flestes ører. Det ville da være dejligt at slippe billigere hver eneste måned. Det er imidlertid sådan, at intet her i livet er gratis. Både landskassen og kommunekasserne kommer til at mangle penge, hvis huslejen bliver sat ned, hvilket vil betyde, at der bliver færre penge til andre ting.

De fleste af os er vel sådan indrettet, at vi gerne vil have så mange penge som muligt til os selv, så vi kan bruge dem på de sjove ting i livet. En god rødvin til maden, ekstra fredagsslik til ungerne og en god ferie med hele familien.

Ting som husleje, regninger og benzin til bilen er omkostninger som vi gerne vil minimere, så der bliver råd til det gode.

Måske er det derfor, at en politiker som Erik Jensen fra Siumut har lovet folk lavere husleje? Hvis man betaler mindre i husleje, så får man jo flere penge til sig selv. Men det er som om, at Erik Jensen glemmer, at husleje ikke blot er penge, der ubeskåret tilfalder udlejer. Huslejen bliver brugt til vedligehold og renovering, og er helt nødvendigt, hvis vi vil sikre ordentlige boliger til menneskene i vores land. Hvis huslejen bliver sat for lavt, så forfalder vores boliger, og det er der vist ingen af os, der synes er i orden.

Erik Jensen siger så, at huslejerne skal være lavere ved at fjerne kapitalafkastet til ejerne. Gad vide hvor mange private investorer som eksempelvis pensionskasser, der har lyst til at investere i boligprojekter, hvor de ikke får noget afkast? Mit bedste gæt er nul.

Herudover er ejerne af udlejningsboliger i meget stor grad det offentlige – altså Selvstyret og kommunerne, som jo kommer til at mangle penge i kassen, såfremt man fjerner kapitalafkastet. Virkeligheden er, at en huslejenedsættelse ved at fjerne kapitalafkastet vil koste landskassen 37 millioner kroner årligt og hertil kommer formentlig krav om et større millionbeløb fra kommunerne, som ejer mange udlejningsboliger og derfor naturligvis vil forlange at blive kompenseret for sit tab. Erik Jensen skylder vælgerne et svar på, hvordan han vil finansiere dette store tab.

Han har forsøgt sig med en noget svævende tanke om, at man jo vil spare en masse penge til boligsikring, hvis huslejerne falder. Det regnestykke vil jeg gerne se. Man vil muligvis spare en lille smule på boligsikringen, men det er jo ikke sådan, at alle der bor i lejebolig modtager boligsikring. Og dermed er det heller ikke sådan, at en huslejenedsættelse kan finansieres krone for krone med en løs idé om, at man jo sparer penge på boligsikring.

For mig at se handler Erik Jensens forslag mest af alt om en lettere usympatisk jagt på stemmer.

Jeg vil gerne være med til at kigge på, hvordan vi kan sikre bedre forhold for lejerne, men jeg vil ikke være med til at smide omkring mig med løfter, som ikke kan holdes. Der kommer altså en hverdag efter valgkampen. En hverdag, hvor vi politikere skal kunne se os selv i øjnene, og hvor vi skal kunne overholde de løfter, vi har afgivet her i valgkampen. Den hverdag bliver svær for Erik Jensen med det store løfte han har givet til vælgerne.

 

Mvh.
Justus Hansen
Kandidat for Demokraterne

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt