Del

Du skal ikke lære engelsk for englændernes skyld. Og du skal heller ikke lære dansk for danskernes skyld. Du skal lære disse sprog, fordi det giver dig mange flere muligheder både for at blive uddannet og for at få lige præcis det arbejde du drømmer om.

Alle er enige om, at det officielle sprog i Grønland er grønlandsk. Alligevel er sprogdebatten atter oppe at køre for fuldt blus, og som altid bringer det mange følelser op i folk. Følelser, der vel først og fremmest er blevet skabt af landets politikere, som jo har været dem der har siddet med taktstokken og vist folket, hvordan de skulle opføre sig og forholde sig til, at der er noget der hedder Danmark og et dansk sprog.

Det virker desværre som om, at nogle tror de unge skal lære at snakke dansk for danskernes skyld. INTET er mere forkert. De skal lære det for deres egen skyld og for de muligheder det giver i livet.

Havde man gennem de sidste 40 år haft politisk mod, så havde man sørget for at alle lærte grønlandsk, dansk og engelsk.

Desværre står der altid nogle og råber op om, at bare vi kan grønlandsk, så er fremtiden sikret. OK, der er kommet en del uddannelser efter GU, som kan tages på grønlandsk, men det er ikke mange. Og det er i hvert fald helt sikkert, at manglende kundskaber i dansk og engelsk indsnævrer mulighederne for at vælge mellem de forskellige uddannelser, så hvem er det lige man har hjulpet med denne holdning gennem snart 40 år?

Det er ikke børnene og de unge som skal ud og videre i livet. Forældres og i øvrigt også politikeres vigtigste rolle er vel at sørge for de bedste muligheder for henholdsvis deres børn og deres befolkning. Det har man fra politisk side IKKE turdet – sikkert fordi det ville koste stemmer til dem som snakker til nationalismen og traumerne fra en svunden tid.

I stedet for at udvise mod, så har man brugt de sidste 40 år på grøftegravning mellem ”os” og ”dem” i stedet for at have fokus på, at vi alle er grønlændere. Denne tilgang har gjort, at vi vel alle har tabt og måske har vi endda mistet 40 år i forhold til, hvornår selvstændighedsspørgsmålet for alvor kan blive en realitet.

Mvh.
Morten Funch
Kandidat for Demokraterne

Kontakt Os / Attavigisigut

Vi er ikke tilgængelig lige nu. Men du kan sende os en e-mail, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Massakkut pissarsiarisinnaanngikkutsigut e-mailerpigisinnaavatsigut, uterfigissavatsigit piaarnerpaamik.

Kan ikke læses? Skift tekst. captcha txt